03 mei 2022

Onderwijsspecial Rodenborch CollegeNieuwbouw Rodenborch College te Rosmalen

Om te starten aan een dergelijk project ga je praten met de toekomstige gebruiker, medewerkers en leerlingen. Wat wil men graag zien in een nieuw gebouw?

Je gaat uit van een hoeveelheid m² per leerling in een school voor voortgezet onderwijs zonder praktijkonderwijs, daar liggen de normen weer anders. Als je deze gegevens verzameld hebt, ga je om tafel met verschillende adviseurs. Een gebouw moet voldoen aan verschillende eisen voor een goede werkomgeving voor alle medewerkers en leerlingen (ARBO), zoals lucht, licht en geluid. Dit loopt gelijk op met de gekozen architect, die dit soort onderwerpen moet meenemen in het ontwerp. Zo moet de hoogte van de gangen hoog genoeg zijn voor de installaties van de luchtkwaliteit, er moet voldoende licht binnen komen en er moet rekening worden gehouden met geluidsoverlast.

Zodra het ontwerp gereed is, wordt deze gepresenteerd aan de vertegenwoordigers van de medewerkers. Is dit wat zij willen of verwachten? Komen de ingebrachte wensen van hen juist naar voren of is het verkeerd overgekomen? Om de wensen juist te kunnen vertalen is het belangrijk om te weten hoe het nieuwe gebouw gebruikt gaat worden. Bij het Rodenborch College worden sporthallen gerealiseerd. Ruim van te voren wil ik dan weten wat voor sport hier zal gaan plaatsvinden, ook in de avonduren als de zalen verhuurd worden. Of de Binask-lokalen, wat worden daar voor proefjes gedaan en welke stoffen worden hier dan voor gebruikt?

Als er een overeenstemming is met de vertegenwoordigers volgt er een definitieve tekening, waarmee een aannemer geselecteerd kan worden en een prijs kan bepalen. Hiermee zit het ontwerp erop, maar mijn werk nog niet. Bij elke vergadering ben ik aanwezig om te volgen hoe het gaat en als er aanpassingen nodig zijn denk ik hierin mee. Een tekening is mooi, maar niet altijd praktisch uitvoerbaar. Verder inventariseren we wat er van de (oude) school mee kan naar de nieuwbouw. Is dit te weinig of niet meer van deze tijd? Dan wordt er nieuw meubilair bekeken en offertes opgevraagd. Meestal is hier ook een interieurarchitect bij aanwezig, om de kleuren te bepalen en eenheid te verkrijgen. Samen met de aannemer wordt er een planning gemaakt wanneer het meubilair geplaatst kan worden. Bij het Rodenborch College gaat het om een strakke planning. Tussen de opleverdatum van het gebouw en de start van het nieuwe schooljaar zit vijf weken, maar ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken!

Voorheen werkte ik als facilitair manager voor Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Daar was ik verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van het personeel, inkoop van allerlei zaken als kopieerapparatuur, gas, elektra, meubilair, schoonmaak, tuinonderhoud en ver- en nieuwbouw. In deze jaren heb ik meegewerkt aan de nieuw- en verbouw van verschillende scholen. Ervaring op het gebied van onderwijs was ook bij het Rodenborch een must in de rol van adviseur. Met veel plezier heb ik meegewerkt aan het Rodenborch College!

Ik wil het projectteam van Burgland Bouw, Arie, Jeroen en Bertus, bedanken voor de fijne samenwerking! Nog veel succes met nieuwe projecten.

 

Leon van Loon – Adviseur Ons Middelbaar Onderwijs

Neem contact op met Wim de Jong

Bouwers met daadkracht